250x250x6

DOPORUČUJEME

Krize středního věku: Proč se bojíme stárnout a jak to změnit



Jedno české přísloví říká, že proti věku není léku. Stárnutí je přirozeným projevem života a začíná okamžikem, kdy malý človíček poprvé vykoukne na svět. Nejprve je mu pár dní, později pár týdnů a měsíců a nakonec pár let. Každý máme nějaké ideály a sny, jichž bychom rádi dosáhli. Vysníme si je většinou v mladickém nadšení na prahu dospělosti. S příchodem středního věku přichází první bilancování a s ním ruku v ruce se často objevuje krize v podobě pocitu, že nejlepší léta máme za sebou. Jak se s ní úspěšně poprat?

Co je to střední věk

O středním věku se zpravidla hovoří tehdy, je-li člověku mezi 40 až 60 lety. Už není mladý, ale nedá se o něm ještě říct, že by dorostl do kmetského věku. Jeho život je poznamenaný dobrými i zlými zkušenostmi, jež ho v mnoha ohledech formovaly. Čtyřicáté narozeniny jsou takovým prvním připomenutím blížícího se stáří. Je to moment, když se většinou každý začne uvědomovat, že mládí se mu nenávratně vzdálilo. V mnohých to může vyvolat až pocity nostalgie, smutku či úzkosti ze smrtelnosti.

Proč krize středního věku přichází

Spouštěčem krize ve středním věku může být nějaký stresor, jenž vyvolá emoční napětí. Patří sem ztráta zaměstnání, zdravotní problémy, odchod dětí z domova, péče o staré rodiče. Právě v takovém okamžiku dochází k tomu, kdy si říkáme, že nás už nic pěkného v životě nečeká a že naše tajné sny zůstaly jen ve fázi plánování a k jejich naplnění nedošlo. Strach ze stáří a z konečnosti života je neodbytný a jakoby prostoupil celé naše bytí. 

Vznik krize středního věku ovlivňují i hormonální pochody v lidském organismu. Po čtyřicátém věku se ženy mohou setkat s prvními projevy blížící se menopauzy, které jsou všechno jiné než příjemné a jež se negativně podepisují zejména na ženské psychice. Ani ta pleť na obličeji i jinde již není to, co bývala. Objevují se hlubší vrásky a stárnutí je na ženě najednou více vidět. Smířit se s tím bývá někdy těžké.

Plastické operace i nová rodina

Nespokojenost s vlastním dosavadním životem i snaha dohnat to, co nám zatím zdárně utíká, pak vede k tomu, že se zuby nehty snažíme s tím bojovat. Pánové pálí za sebou mosty a nahrazují původní manželky těmi novými, nejčastěji o generaci mladšími, a zakládají nové rodiny. Ženy se snaží zachovat si zdání mladosti investicemi do svého vzhledu a neváhají vydat nemalé finanční částky za plastické operace. O to tím více, čím sílí trend současné společnosti, kdy je třeba vypadat mladě co nejdéle. Příběhy tří našich čtenářek jsou toho příkladem.

Když se mému manželovi začaly zapalovat lýtka

Paní Věra (46) z Olomouce až do svých pětačtyřiceti let měla za to, že žije ve spokojeném manželství. Které sice nebylo bez mráčku, ale společně dokázali s manželem problémy překonat a ve shodě vychovávat dvě děti. Věra se svěřila, že krátce po 45. narozeninách si všimla, že se manžel nechová standardně jako dříve. Táhlo mu už na padesátku a on si najednou koupil permanentku do posilovnu. On, který dříve sportu moc nedal. K posilovně postupně přibyla až přehnaná péče o své zdraví a vzhled. Nechal si narůst vousy a pravidelně chodil k holiči. V zaměstnání trávil více času, často tam docházel i o víkendech. Pochopitelně měl pak méně času na paní Věru a jejich pubertální děti. I tak může vypadat krize středního věku u muže. Ž

e za vším tímto chováním manžela je milenka, Věře došlo o Vánocích. Při úklidu bytu náhodou narazila na krabičku se šperkem. Byla to zlatý řetízek s přívěskem. Ona ho ale pod stromečkem nenašla. Místo něho dostala sadu tří knih o vaření. Což o to, vaření je její koníček, ale ona čekala něco jiného. Došlo jí, že manžel nejspíš chodí na zálety. Potvrdilo se to o pár měsíců později, když jí oznámil, že odchází od rodiny, protože se zamiloval jinde a nechce o ten krásný pocit štěstí přijít. Navíc je jeho přítelkyně těhotná, tudíž bude žádat ihned o rozvod. 

Moje žena se zbláznila. Chce vypadat jako osmnáctka

Jaroslav (43) pochází z Tábora. S manželkou Martou jsou stejně staří a doposud si žili příjemným životem bezdětného páru. Děti mít nemohli, s čímž se oba nakonec smířili. Jenže úderem čtyřicítky se jeho žena začala více zajímat o to, jak vypadá. Vždy byla pohledná a udržovaná. Ale nějak se nemohla smířit s tím, že ji, jak ona sama říkala, obličej hyzdí vrásky, má pokleslá víčka i koutky u úst. Přestala se sama sobě líbit. A problém se rozhodla rozlousknout návštěvami v kosmetickém saloně a u plastického lékaře. Absolvovala několik procedur, které vylepšily její vzhled. I nová prsa si nechala udělat a přifouknout rty. 

Pan Jaroslav dost nešťastně sleduje, jak se z jeho ženy stává umělohmotná Barbie. Změnu totiž vzala jeho žena z gruntu a vyměnila si komplet také celý šatník. Obléká se jako osmnáctiletá slečna a cítí se potěšena, když ji někdo pochválí, jak mladě vypadá. Přitom Jaroslavovi se manželka líbila taková, jaká byla dříve - přirozeně krásná. 

Přechod mi dává zabrat. Ještě bych si chtěla něco užít

Příběh paní Jiřina (46) z Opavy také něco vypovídá o krizi středního věku. S manželem vychovali dvě děti, dvojčata, které částečně vylétly z hnízda a usadily se na vysokoškolských kolejích. Jiřině najednou zůstalo spousty volného času a před ní otázka, co s ním. K tomu se jí přihlásil přechod, který nezvládala právě nejlépe. Měla pocit, že si v životě nic neužila. Její o deset let starší manžel si neustále na něco stěžoval a stával se z něho nepříjemný bručoun. Ani na výlety a za zábavu s ní nechtěl jezdit. Raději seděl doma u televize. 

Našla si tedy kamarádku a bavit se chodila s ní. Společně také absolvovaly dovolenou v Egyptě, kde paní Jiřina opět pocítila, jaké to je, když je o ni zájem. Na toho okatého kudrnatého barmana z hotelového resortu nemohla dlouho zapomenout, i když jejich laškování zůstalo jen v platonické rovině. Když se po dovolené vrátila domů zpátky k věčně nabručenému manželovi, uvědomila si, že vlastně takto žít další roky nechce. Vždyť by ještě mohla mít plnohodnotný vztah s někým, který o ni bude stát jako o ženu a jenž ji nebude brát jen jako součást domácnosti. 

Jak překonat krizi středního věku

Krize středního věku nemusí být nutné jen nepříjemná etapa života. Je možné ji využít třeba ke svému osobnímu růstu a rozvoji. Důležité je naučit se přijmout pocity, které přitom člověk zažívá, a neutíkat před nimi do nového vztahu nebo pálením mostů a totální změnou života. Některé problémy s krizí související je možné konzultovat také s odborníky – psychologem nebo lékařem. To se týká především zdravotním potížím, jež přináší například přechod nebo menopauza u žen. Každý by se měl zaměřit na své dobré stránky, vzpomenout si na své úspěchy i na to, co mu dělá radost.   Stárnutí je totiž třeba brát jako přirozenou součást lidského života, která má také své výhody. Jen je třeba se je naučit vidět. 

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://www.healthline.com/health/midlife-crisis#timeline


Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na 610zajímavosti.cz

Novinky na Senior-ka.cz