250x250x6

DOPORUČUJEME

Kouzlo francouzské Provence na české zahradě



I na malé zahradě si můžete vytvořit kousek francouzského venkova. Stačí vsadit na ty správné doplňky a barvy, které vám Provence doma u vašeho domu vykouzlí. 

Zahrada u rodinného domu je místem, které nabízí hned několik benefitů. Můžete se na ní věnovat zahradničení. Je to užitečný koníček, jenž posiluje fyzickou zdatnost a přispívá i k odbourávání stresu a k lepšímu psychickému naladění. Pěstování zeleniny a ovoce obohatí váš jídelní stůl o zdravé potraviny. Když si na zahradě vytvoříte relaxační zónu, tak se na ní lze setkávat s rodinou či s přáteli u příjemného grilování. A záleží jen na vás, jakému stylu si okolí svého bydlení přizpůsobíte. Klidně vsaďte na francouzský venkov v podobě Provence. Jak takovou zahradu vytvořit?

Levandule, hortenzie, pelargonie

Řekne-li se Provence, je to synonymem pro romantiku, ať už se týká interiéru nebo venkovního prostředí. Provensálský styl zahrady je plný slunce, tak jak to v jihovýchodní Francii bývá. V posledních letech i v našich zeměpisných podmínkách nemáme v létě nouzi o velký počet slunečných dnů. Díky tomu se na zahradách začíná dařit okrasným rostlinám milujícím slunce. 

Platí to například pro levanduli, jež je symbolem Provence. Proto by neměla chybět ani na vašich květinových záhonech, chcete-li je ladit do stylu francouzského venkova. Vévodit by jim měly pastelové barvy květin, jako jsou fialová, bílá, smetanové krémová, světle modrá a žlutá. Z rostlin kromě levandule je možné vysadit hortenzie a pelargonie.

Květinové záhony skvěle doplní pěstovaný trávník s oblázkové chodníčky. A pro ptáčky, hmyz a ostatní živočichy si můžete na zahradu pořídit malé fontánky nebo kamenná či plechová pítka. 

Nezapomeňte na bylinky

Pro Provence jsou typické bylinné záhony s voňavým tymiánem, saturejkou, rozmarýnem a šalvějí. Klidně si je vysaďte do menšího vyvýšeného záhonku, nejlépe dřevěného. Kromě toho, že tyto bylinky vytvoří na zahradě romantické zákoutí, jsou užitečné také v kuchyni. Pak si z nich vytvoříte bouquet garni, tedy svazek převázaný provázkem, a použijete ho třeba při přípravě masového vývaru nebo dušených pokrmů.

Romantické zahradní dekorace a nábytek

K provensálskému stylu nepochybně patří nejrůznější dekorace v podobě keramických květináčů v terakotové barvě, starých džbánů, plechové konve i kamenných sošek. Večer si na zahradní terase pod dřevěnou pergolou ovinutou popínavou růží posvítíte lucernou se svíčkou.

Příjemné posezení lze vytvořit z proutěných křesel, které pro zvýšení komfortu opatříte měkkým polstrováním a polštáři s květinovými vzory. Dalším vhodným materiálem na zahradní nábytek je kované železo či pletený ratan. Ideální je, pokud bude mít patinu, což mu dodá punc starobylosti. To ostatně platí i pro ostatní doplňky do zahrady. 

Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na 610zajímavosti.cz

Novinky na Senior-ka.cz