250x250x6

DOPORUČUJEME

Ještě vás tento způsob léta baví?



Letošní léto se snad zase zapíše do historie jako jedno z nejteplejších. Milovníci horka a tropických teplot si pochopitelně takové počasí pochvalují a s obavami vyhlížejí blížící se podzim. Ti, kteří hice z duše nenávidí, se na chladnější dny naopak velice těší. Do které skupiny patříte vy?

Léto má být prý teplé

Za sebe mohu směle prohlásit, že léto v podobě, v jaké se nám představilo letos, ráda nemám. Je to únavné a mimořádně protivné. Horka, kam se podíváš. Ani v noci to teplo z bytu člověk nevyvětrá, protože i ty jsou tropické. Pochopitelně hodně záleží na tom, ve které části naší republiky se nacházíte. Morava, zejména ta jižní, je z tohoto pohledu na tom nejhůře. Vinaři se možná tetelí blahem, že úroda vína bude dobrá, pokud jim tedy nezmrzlo na jaře. Ale jinak to stojí za houby.

Teplo a sucho tak, že se od bot při chůzi práší. I ti ptáci jsou líní létat a schovávají se někde ve stínu. Když jim k tomu nabídnete misku s vodou, budou vám vděčni stejně jako hmyz, jenž se z ní napije. Nezapomínáte na ně? V mnoha zahradách u rodinných domů vidím ukázkově posekaný trávník na výšku několika centimetrů tak, aby ani jediný kvítek na něm nezůstal, ale misku s vodou pro zvířectvo aby na něm člověk pohledal.

Opalování je vlastně ve své podstatě nezdravé

Možná zrovna vy patříte k lidem, kteří opalování se na slunci cíleně vyhledávají. Milují, když se jim pokožka zbarví do bronzového odstínu. Ve skutečnosti je pobyt na slunci nepříliš zdravý. Sluneční paprsky působí stejně jako radiace. Akorát nemají takovou sílu proniknout do vnitřku těla a do orgánů zde uložených, jak se například stalo při výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Sluneční paprsky tedy působí pouze na pokožku, kterou dokážou i nepříjemně popálit. Ne nadarmo lékaři doporučují se slunci vyhýbat v nejvíce exponované době mezi 11. až 15. hodinou.

Jsou tropy, hurá na kolo nebo na horskou túru

Ano, jsou mezi námi jedinci, kteří si tropické teploty vyloženě užívají. Neváhají vytáhnout ze sklepa nebo garáže své kolo a vyrazit v tom největším horku na cyklistický výlet do vzdálenějšího okolí. A to klidně i s malými dětmi. Pojďme si ale říct, co vysoké teploty znamenají pro lidský organismus. Zvyšují zejména teplotu těla. Pro srdce je to pokyn pracovat více, aby se tělesná teplota udržela v mezích normy. Znamená to, že rychleji pumpuje krev do těla. Když dostatečně člověk nedoplňuje tekutiny, krev je hustá. Pro srdce je to ale větší zátěž. Není proto divu, že horka špatně snášejí zejména lidé s onemocněním srdce. Potíže ale mohou mít i jinak zdraví jedinci, když podcení pitný režim. Během tropických teplot lékaři doporučují omezit fyzickou aktivitu. A moc dobře vědí, proč to dělají. 

Zdroj: autorský článek, iDnes

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na 610zajímavosti.cz

Novinky na Senior-ka.cz