250x250x6

DOPORUČUJEME

Jak ve zdraví přežít horké dny v létě




Nejspíš budeme muset přijmout jako fakt, že česká léta už nebudou to, co bývala dříve. Stále častěji se totiž musíme potýkat s tropickými teplotami, jež atakují magickou třicítku a jdou ještě výš. Kudlanky nábožné se stěhují z jižní Moravy dále na sever. Běžně se s nimi setkáme i ve střední části Moravy. Zahrádkáři se radují, protože mohou úplně bez problémů pěstovat teplomilné melouny i papriky. Jak ale horko zvládat, abychom ho přečkali ve zdraví?

Notoricky známé rady

Když se ohlásí léto s tropickými teplotami, jsou mezi námi jedinci, jež se zaradují. Konečně teplo, řeknou si a vyrazí na výlet na kole. Naproti tomu druzí zatáhnou doma žaluzie, rolety nebo závěsy a nevytáhnou paty z domu, když nebudou muset. Pochopitelně do práce je nutné chodit. Na cestu je proto vhodné obléct si vzdušný oděv z bavlny či lnu a zapomenou na tak oblíbené upnuté legíny.

Samozřejmostí je dodržování pitného režimu, což obnáší především pít obyčejnou vodu, případně bylinné nebo ovocné čaje. Káva a černý nebo zelený čaj mají spíše diuretické účinky, tedy odvodňují. Jestliže se bez nich ale přes den neobejdete, tak je doplňte sklenicí vody. Vhodnější než tučné jídlo jsou lehké zeleninové pokrmy, které tolik nezatěžují trávicí systém. Toto jsou obecné rady, které se jsou notoricky známé. Přesto dobře míněné rady mnozí lidé nedodržují. J

sou to zejména starší ročníky, které pocit žízně nemají, tudíž u nich k dehydrataci může dojít. Vyplatí se proto v horkých dnech občas svým rodičům během dne zavolat, jestli dostatečně pijí a připomenout jim, jak moc je to důležité.

Vliv horka na krevní oběh a srdce

Při regulaci tělesné teploty se do práce zapojuje především krevní oběh. Ve velkých hicech musí srdce intenzivně pracovat a udržovat co nejvíce stabilní teplotu těla. Když se člověk potí, ztrácí tekutiny a zmenšuje se mu objem krve. To pro srdce znamená, že musí pumpovat ještě usilovněji. Každému musí být hned jasné, jak nezdravé proto je, když si v horku naplánuje nějakou náročnou fyzickou aktivitu – jízdu na kole, horskou turistiku a podobně.

Vliv horka na mozek

Horkem netrpí jen srdce, ale také mozek. Hypotalamus má na starosti hlídání správné teploty. Je to on, kdo spouští pocení. Tady je ale třeba zpozornět v situaci, kdy pociťujete žízeň. To už je opravdu volání těla o pomoc, a snadno tak může dojít k dehydrataci. Proto je vhodnější pít pravidelně po menších dávkách.

V tropických teplotách dochází ke snižování průtoku krve do mozku, zrychlí se dýchání a zúží cévy v krku a uvnitř lebky. To ale vede ke zhoršení kognitivních funkcí, člověk má zpomalené myšlení a může se chybně rozhodovat. Pozor je na to třeba dávat zejména při řízení strojů nebo za volantem.

Jak může horko zabíjet

Během extrémního horka by měli být opatrní i trénovaní sportovci. Opravdu neplatí, že jim se v hicu přece nemůže nic stát. Tropické teploty oslabují obranné funkce těla a dostavit se může úpal, úžeh, svalové křeče, mdloby. Týká se to zejména menších dětí a seniorů, ale tyto problémy mohou postihnout kohokoliv bez rozdílu věku. Proto lékaři vydávají doporučení, jak se v horku chovat. K nim patří i vyhýbání se náročné fyzické aktivitě. Oni totiž moc dobře vědí, proč lidi varují. Nezřídka musejí záchranáři vyjíždět ke kolabujícím běžcům i turistům nebo chodcům ve městech.

Horko vám ale může ublížit i doma, jste-li v přehřátém bytě. Pomoct by mohly mokré ručníky rozvěšené v interiéru, pokud si nechcete pořídit rovnou mobilní klimatizaci. Větrat byste měli pouze brzy ráno, kdy je venku ještě snesitelná teplota, a to nejlépe otevření oken vedoucích na sever. Pak je třeba zatáhnout stínění a zavřít okna, abyste si do bytu nepouštěli teplý vzduch. 

💡Přečtěte si: Liběna (29): Rande, které se nepovedlo💡

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/teplo-testuje-hranice-preziti-i-bezne-cinnosti-meni-ve-smrtelne-experti-vysvetluji-jak-444322

Náhledové foto: Pixabay



Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na 610zajímavosti.cz

Novinky na Senior-ka.cz